Waar goede professionele hulp samen komt in Twente
Je voelt je veilig en vertrouwd. De veiligheid die je ervaart is ineens verdwenen door iemand die over je grenzen gaat. Gebeurt dit echt? Is het mijn schuld? Hoe kan dit gebeuren? Heftige emoties zoals boosheid, angst en schaamte nemen de overhand. Hoe voel ik mij ooit weer veilig?
In de media
Het onderwerp seksueel grensoverschrijdend gedrag kwam de laatste tijd vaak voor in de media. De aflevering van BOOS bracht misstanden van The Voice of Holland aan het licht.
Alle media-aandacht zorgde er voor dat veel slachtoffers van seksueel overschrijdend gedrag ook hun verhaal gingen delen. ‘In 2018 was er de MeToo-beweging, dit lijkt erop. Wat in zo’n situatie wenselijk is, is dat de aandacht voor het onderwerp blijft. We hopen met het Centrum Seksueel Geweld (CSG), dat het onderwerp ook op de politieke agenda’s komt en blijft’, vertelt casemanager Monique.
Teruggeworpen in eigen proces
Het Centrum Seksueel Geweld biedt professionele hulp aan iedereen die een ongewenste seksuele ervaring heeft meegemaakt. Wanneer een slachtoffer hulp zoekt en een melding maakt, wordt er altijd eerst gekeken naar de veiligheid van het slachtoffer.
‘Veilig Thuis Twente (VTT) richt zich op afhankelijkheidsrelaties’, vertelt Elise. Zij is maatschappelijk werker bij Veilig Thuis Twente. ‘Dat betekent voor de slachtoffers vaak dat zij niet makkelijk uit de situatie kunnen stappen. Als er een melding binnenkomt maken wij de inschatting in hoeverre het een acute of een structureel onveilige situatie is. Vervolgens kijken we welke acties daarvoor nodig zijn, bijvoorbeeld samenwerking met de politie. Seksualiteit kan een gevoelig onderwerp zijn en veel mensen weten niet goed bij wie ze hun verhaal kunnen doen. Dan worden wij gebeld voor advies, daarin hebben wij een belangrijke rol. Wanneer een melding niet bij ons hoort, helpen wij met een goede doorverwijzing en dan komt CSG vaak naar voren.’ Vervolgens wordt naar de andere stappen gekeken, zoals forensische, juridische, medische (acute) hulp en psycho-educatie. Slachtoffers hebben altijd de regie in wat ze wel en niet willen. CSG en VTT zijn er voor het slachtoffer. Elise: ‘Wij kijken waar het probleem vandaan komt en welke partij aan zet is.’
Getekend voor het leven
‘Elke situatie is anders en het ligt er ook aan wie de dader is. Is het de enge man uit de bosjes? Dan stappen slachtoffers makkelijker naar de politie’, zegt Monique. ‘Als de dader iemand binnen de huiselijke omgeving is, dan betekent dat nogal wat op het moment dat de stap wordt gezet om erover te praten. Toch is het heel belangrijk om ook dan contact te zoeken met hulpverleners.’ Casemanager CSG Liesbeth geeft aan: ‘Buiten fysieke klachten om, kan het ook mentaal een enorme last zijn om zo’n geheim met je mee te dragen. De dader maakt zo’n enorme inbreuk op je gevoel van veiligheid. Dat kan veel problemen geven, bijvoorbeeld op het gebied van intimiteit, seksualiteit en vertrouwen.’
Samenwerking CSG en VTT
Het samenwerkingsverband SamenTwente zorgt voor een nog betere verbinding tussen CSG en VTT. ‘Wij krijgen van VTT één-op-één een melding door en samen onderzoeken we wat de beste oplossing is. Bij een melding geven we, indien nodig, ook bij het slachtoffer aan dat we de informatie doorzetten aan CSG. Op deze manier hoeft het slachtoffer niet twee keer het verhaal te vertellen’, geeft Liesbeth aan. Doordat slachtoffers op één plek terecht kunnen, maken CSG en VTT het voor hen hopelijk makkelijker om hulp te zoeken. ‘Wij willen dat de juiste informatie beschikbaar is om passende hulp aan te bieden. Er komt al genoeg op de slachtoffers af’, aldus Monique en Elise.
Andere nieuwsberichten
Inschrijven nieuwsbrief
Wil jij als professional altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws en de meest recente ontwikkelingen?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.