Ouderenmishandeling
Op een fijne manier je oude dag doorbrengen. Dat willen we allemaal. Samen oud worden is fijn. Wel word je soms afhankelijker. Zelf de boodschappen doen of de bankzaken regelen lukt (misschien) niet meer. Het is dan fijn als iemand je helpt.
Te veel controle
Soms heeft een ander te veel controle over jou en jouw zaken en ontstaan er problemen. Je krijgt niet de zorg die je nodig hebt, je voelt je onverzorgd of je hebt last van betaalachterstanden. Dan kan er sprake zijn van ouderenmishandeling. Bij ouderenmishandeling lijdt de oudere (iemand van 65 jaar of ouder) aan lichamelijke, psychische of materiële schade. Dit komt door grensoverschrijdend gedrag naar een oudere, door een persoon van wie de oudere afhankelijk is. Bij de oudere is er in deze situatie sprake van gedeeltelijke of volledige afhankelijkheid. Als de ouder niet afhankelijk is dan is er geen sprake van ouderenmishandeling, maar kan het zijn dat er sprake is van huiselijk geweld.
Wat kun je zelf doen?
Slachtoffers van ouderenmishandeling herken je aan verschillende signalen. Er treden (vage) lichamelijke of psychische klachten op. Slachtoffers maken een angstige, depressieve indruk. Ook kunnen ze er onverzorgd uitzien. Daarnaast kan er sprake zijn van betaalachterstanden of onvoldoende voedsel.
Naast de signalen bij de slachtoffers is het ook mogelijk dat er signalen opvallen bij de plegers. Zij hebben een afwijkende houding tegenover de oudere of ten opzichte van hulpverlening. Ook hebben zij veel uiteenlopende verklaringen voor het gedrag.
Heb je vermoedens van ouderenmishandeling?
Praat er over. Het is belangrijk om de signalen bespreekbaar te maken.
Wat kan VTT doen?
Wanneer er een melding met vermoedens van ouderenmishandeling bij VTT binnenkomt, vindt er een veiligheidsbeoordeling plaats. De gevolgen van ouderenmishandeling kunnen groot zijn, denk aan: letsel, eenzaamheid of depressie. Wij zorgen er voor dat de betrokkenen in zicht blijven, ook als ze niet gelijk hulp accepteren. Wij luisteren naar het verhaal. Niet alleen telefonisch. Wij gaan ook op huisbezoek om een compleet beeld te krijgen van de fysieke conditie en omgeving. Daarnaast gaan we in gesprek met de vertegenwoordiger. Zo helpen wij alle informatie over de geweldsituatie op te halen. Na de veiligheidsbeoordeling bekijken wij welke partij aan zet is.
Wat gebeurt er als je contact opneemt?
Als je belt
Krijg je een medewerker aan de lijn. Wij luisteren naar jouw verhaal, beantwoorden jouw vragen en geven je advies. Samen bekijken we wat er nodig is om het geweld te stoppen.
Als je chat
Vul je eerst een verzonnen naam, de plaats en het onderwerp in. Daarna kom je in de chatroom waar wij jouw advies geven. Meestal ben je snel aan de beurt. Via de chat kan je geen melding maken voor huiselijk geweld of kindermishandeling. melden. Bel ons op als je een melding wilt maken.
- Voor professionals zijn we telefonisch bereikbaar.