Mensenhandel
Ontvang je seksueel getinte berichten, ook wel Sexting genoemd? Word je gedwongen om te bedelen? Of pleeg je een strafbaar feit onder dwang? Seksuele uitbuiting, arbeidsuitbuiting, gedwongen criminaliteit, gedwongen bedelen, orgaanhandel en gedwongen draagmoederschap zijn allemaal vormen van mensenhandel.
Verdienen door dwang
Bij mensenhandel verdient een ander geld aan werk, diensten of seksuele diensten die je onder dwang uitvoert. De dwang bestaat uit dreiging met geweld, ontvoering, bedrog, misleiding, afpersing of machtsmisbruik. Mensenhandelaren maken vaak misbruik van de kwetsbaarheid van slachtoffers of gebruiken geestelijk of lichamelijk geweld.
Wat kun je zelf doen?
Slachtoffers van mensenhandel herken je aan verschillende signalen. Ze hebben vaak weinig contact met familie of vrienden. Ook andere klachten zoals blaasontsteking, blauwe plekken of onverwachte zwangerschappen spelen op. Het slachtoffer kan zich ook anders gaan gedragen. Denk aan overmatig alcohol of drugsgebruik. Het dragen van andere kleding of verandering in de school- of werkprestaties kan ook een gevolg zijn van mensenhandel. Heb jij vermoedens van mensenhandel? Praat er over. Het is belangrijk om de signalen bespreekbaar te maken.
Wat kan VTT doen?
Wanneer er een melding met vermoedens van mensenhandel bij VTT binnenkomt vindt er eerst een veiligheidsbeoordeling plaats. Wij werken nauw samen met onze ketenpartners: Kenniscentrum Menshandel, CoMensHa en Politie. Samen willen wij mensenhandel voorkomen. Na de veiligheidsbeoordeling kijken wij welke partij aan zet is. VTT helpt betrokkenen bij informatie ophalen over de geweldsituatie en bij het stellen van voorwaarden met de betrokkenen. VTT meldt situaties van mensenhandel altijd bij CoMensHa voor de landelijk cijfers.
Wat gebeurt er als je contact opneemt?
Als je belt
Krijg je een medewerker aan de lijn. Wij luisteren naar jouw verhaal, beantwoorden jouw vragen en geven je advies. Samen bekijken we wat er nodig is om het geweld te stoppen.
Als je chat
Vul je eerst een verzonnen naam, de plaats en het onderwerp in. Daarna kom je in de chatroom waar wij jouw advies geven. Meestal ben je snel aan de beurt. Via de chat kan je geen melding maken voor huiselijk geweld of kindermishandeling. melden. Bel ons op als je een melding wilt maken.
- Voor professionals zijn we telefonisch bereikbaar.