Kindermishandeling
Maak jij je zorgen om een kind dat er moe uitziet, vieze of kapotte kleding draagt of in ‘een eigen wereldje’ leeft? Kindermishandeling kent veel verschillende vormen en signalen. De signalen zijn niet altijd even duidelijk. Want het gaat niet altijd om zichtbare wonden, blauwe plekken of littekens. Bij vermoedens van kindermishandeling is het belangrijk hierover te praten. Alle kinderen verdienen het om veilig op te groeien. Helaas lukt dit niet altijd.
Onmacht
Bij kindermishandeling wordt een kind blootgesteld aan seksueel misbruik, lichamelijke of geestelijke mishandeling. Ouder(s) en opvoeder(s) willen het beste voor hun kinderen. Het verwaarlozen of mishandelen van kinderen gebeurt vaak vanuit onmacht en niet met opzet. Bijvoorbeeld wanneer een kind getuige is van geweld tussen ouders, of wanneer er sprake is van een complexe echtscheiding. Het gaat dus niet altijd om fysiek geweld, zoals het kind slaan.
Wat kun je zelf doen?
Ieder kind reageert anders wanneer er sprake is van kindermishandeling. Het is bij kinderen ook lastig om te herken om welke vorm van kindermishandeling het gaat: lichamelijke mishandeling, emotionele verwaarlozing of seksueel misbruik. Het kind kan er anders uitzien of zich anders gaan gedragen.
Heb jij vermoedens van kindermishandeling? Leer de signalen kennen en praat erover. Het is belangrijk om de signalen bespreek te maken. Neem contact op met Veilig Thuis. Samen bespreken we je zorgen en de signalen die er zijn. Wij geven je advies over hoe je een eerste stap zet.
Wat doet VTT?
Wanneer er een melding met vermoedens van kindermishandeling bij VTT binnenkomt, vindt er eerst een veiligheidsbeoordeling plaats. Is de situatie onveilig? Dan kijken wij welke partij aan zet is. Zo werken wij onder andere nauw samen met onze ketenpartner Centrum Seksueel Geweld. Samen willen wij kindermishandeling en grensoverschrijdend gedrag voorkomen. Daarbij helpt VTT betrokkenen met informatie ophalen over de geweldsituatie en bij het stellen van voorwaarden met de betrokkenen.
Wat gebeurt er als je contact opneemt?
Als je belt
Krijg je een medewerker aan de lijn. Wij luisteren naar jouw verhaal, beantwoorden jouw vragen en geven je advies. Samen bekijken we wat er nodig is om het geweld te stoppen.
Als je chat
Vul je eerst een verzonnen naam, de plaats en het onderwerp in. Daarna kom je in de chatroom waar wij jouw advies geven. Meestal ben je snel aan de beurt. Via de chat kan je geen melding maken voor huiselijk geweld of kindermishandeling. melden. Bel ons op als je een melding wilt maken.
- Voor professionals zijn we telefonisch bereikbaar.