Complexe echtscheiding
Kies jij, of kiezen je ouders, er voor om te gaan scheiden? Dan komt er veel op het gezin af. Een scheiding roept veel emoties op. Je kan het vergelijken met een rouwproces. Niet elke scheiding levert direct schade op. Zijn er veel terugkerende conflicten of is er sprake van een verstoorde communicatie tussen de ouders? Dan kan dit een bedreiging zijn voor de ontwikkeling van het kind. Er is dan sprake van een complexe echtscheiding.
Onderlinge strijd
Een complexe echtscheiding heeft gevolgen voor kinderen. Zij kunnen voor lange tijde geen ontspannen contact onderhouden met één of beide ouders. Ook kunnen ouders hun kind bij de onderlinge strijd betrekken. Dit heeft grote invloed op de ontwikkeling van het kind. Het tekort aan positieve aandacht kan leiden tot emotionele verwaarlozing van kinderen. Dit is een vorm van emotionele of psychische kindermishandeling. Ouders lijden ook onder een complexe echtscheiding. Gevoelens als schaamte en schuld komen naar boven. Ouders nemen hun ouderpositie niet meer in. Ze zijn kwetsbaarder voor het ontwikkelen van psychische- en verslavingsproblematiek, waar zij hun kinderen dan aan blootstellen.
Wat kun je zelf doen?
Gaat het thuis niet lekker? Voel je je onveilig, eenzaam of bang? Praat er over met iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld met een vriend of vriendin, een familielid of je buren. Deel je verhaal en geef aan dat je hulp nodig hebt. Zet samen de stap naar professionele hulp. Het is belangrijk dat het thuis weer veilig wordt en wij helpen je graag. Een scheiding heeft ook veel impact op kinderen. Daarom is er ook veel informatie voor kinderen.
Wat kan VTT doen?
Wij luisteren naar je, beantwoorden jouw vragen en geven advies. Is de situatie onveilig? Dan kijken we samen wat een goede stap kan zijn om het veiliger te maken.
Samen met onze maatschappelijk werkers kijken we wat er nodig is, zodat het bij jou thuis weer veilig wordt. Dit doen wij niet alleen, maar samen met onze partners. Voelt de stap te groot? Bij twijfel kan je ook anoniem met ons bellen of chatten.
Wat gebeurt er als je contact opneemt?
Als je belt
Krijg je een medewerker aan de lijn. Wij luisteren naar jouw verhaal, beantwoorden jouw vragen en geven je advies. Samen bekijken we wat er nodig is om het geweld te stoppen.
Als je chat
Vul je eerst een verzonnen naam, de plaats en het onderwerp in. Daarna kom je in de chatroom waar wij jouw advies geven. Meestal ben je snel aan de beurt. Via de chat kan je geen melding maken voor huiselijk geweld of kindermishandeling. melden. Bel ons op als je een melding wilt maken.
- Voor professionals zijn we telefonisch bereikbaar.