Coronacrisis:

Een veilig thuis in Twente is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid. Juist nu is het zaak dichtbij elkaar te blijven. Kijk niet weg, blijf betrokken, houd contact, wees alert. Durf oog voor elkaar te hebben. We blijven deze pagina updaten aan de hand van de landelijke ontwikkelingen.

Update 16 november 2020

Twentse gemeenten vragen aandacht voor de Week tegen Kindermishandeling

Corona heeft een grote impact op iedereen, helaas is in deze periode thuis niet voor iedereen een veilige haven.

De coronacrisis zorgt ervoor dat huiselijk geweld en kindermishandeling letterlijk nog meer achter de voordeur verdwijnt. In de week tegen de kindermishandeling (16 t/m 22 november) vragen de Twentse gemeenten en ketenpartners extra aandacht voor deze problematiek: ‘Laten we omkijken naar elkaar want niets doen is geen optie!’

Ervaart u of iemand in uw omgeving huiselijk geweld? Praat erover en zoek hulp want het houdt niet op, niet vanzelf.’

Kijk voor meer informatie op www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl of www.weektegenkindermishandeling.nl

Update 15 juni 2020

Vandaag op de “Dag tegen Ouderenmishandeling” vragen we extra aandacht voor ouderenmishandeling, zoals lichamelijk geweld, financiële uitbuiting of geestelijke mishandeling.Jaarlijks zijn ongeveer 170.000 thuiswonende ouderen (65+) slachtoffer van ouderenmishandeling. Ouderenmishandeling komt overal voor, ook bij jou in de buurt. Juist nu ouderen minder sociale contacten hebben door corona, is het nóg belangrijker te letten op je oudere moeder, buurman of tante. Help je mee?

Dit kan jij doen bij vermoedens van ouderenmishandeling

Update 26 mei 2020

Alle 26 Veilig Thuis organisaties in Nederland kennen vanaf 25 mei de mogelijkheid om met hen te chatten. Debbie Maas, voorzitter van het Landelijk Netwerk Veilig Thuis: “Veilig Thuis is sinds de start in 2015 telefonisch  altijd bereikbaar. Maar bellen kan soms lastig zijn als je te maken hebt met huiselijk geweld of kindermishandeling. Zeker in deze periode dat we meer met elkaar thuis zijn, willen wij een extra mogelijkheid bieden om contact op te nemen met Veilig Thuis. Vandaar dat wij het initiatief hebben genomen om ook via de chat bereikbaar te zijn.”

Update 7 mei 2020

Met het codewoord ‘masker 19’ kunnen slachtoffers van huiselijk geweld vanaf 1 mei bij de apotheek een melding doen van huiselijk geweld. Als een slachtoffer de woorden ‘masker 19’ uitspreekt, weet de apotheker dat de klant een melding wil doen van huiselijk geweld. Daarop wordt Veilig Thuis gewaarschuwd. Het codewoord biedt zo uitkomst voor slachtoffers die in deze tijd niet naar een veilige plek kunnen om huiselijk geweld telefonisch te melden.

Voor meer informatie klik hier

Update 1 mei 2020

Deze week is de nieuwe campagne gestart tegen huiselijk geweld en kindermishandeling. Onder het bekende motto ‘Het houdt niet op, totdat je iets doet’ helpt deze campagne slachtoffers en omstanders in actie te komen bij huiselijk geweld en kindermishandeling. Het Landelijk Netwerk Veilig Thuis (LNVT) is nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van deze campagne.

Voor meer informatie klik hier

 

Update 30 april 2020

Kinderen en jongeren gaan door de coronacrisis helaas (minder of) niet naar school. Dit noodgedwongen sociale isolement maakt kwetsbare kinderen, jongeren en gezinnen minder zichtbaar. Hierdoor lopen zij meer gevaar en is het risico dat het misgaat een stuk groter.

Team-Kim heeft twee video’s gemaakt met bruikbare tips voor kinderen en jongeren in nood. Zij willen in deze moeilijke tijd kinderen een hart onder de riem steken. Ook is er een video gemaakt met concrete tips voor professionals en andere betrokkene.

Check de video om te horen wat u kunt doen! En deel deze binnen uw netwerk, zodat we samen zoveel mogelijk mensen bereiken!

https://vimeo.com/409240633 (Voor kinderen en jongeren)
https://vimeo.com/409234045 (Voor professionals en omgeving)

Gebruik de hashtags #samentegenkindermishandeling #teamkim #wedoenhetsamen #maakkindermishandelingbespreekbaar #doeslief #taboedoorbreken

 

 

Update 10 april 2020

Gisteren verscheen een artikel over “zorgen voor onzichtbaar geweld” in De Twentsche Courant Tubantia. Dit artikel gaat over huiselijk geweld en seksueel geweld in Twente.

Update 9 april 2020

Sinds woensdag 1 april is GGD Twente een test drive-in gestart in parkeergarage Hermandad.
Hier kunnen zorgmedewerkers snel en effectief worden getest op het coronavirus. Het volledige bericht lees je op ggdtwente.nl.

Update 2 april 2020

Heeft u te maken met kwetsbare kinderen, waarbij het in deze tijd van coronacrisis extra moeilijk kan zijn nu ze niet naar school kunnen? Weet dan dat er een speciaal Crisisfonds is opgericht om deze kinderen snel te kunnen helpen met spullen die NU noodzakelijk zijn. Meer informatie

Update 19 maart 2020

Update 18 maart 2020

Blijf zoveel mogelijk thuis,’ luidt één van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Maar niet iedere thuissituatie is even fijn. Kinderen, volwassen en ouderen die te maken hebben met kindermishandeling of huiselijk geweld kunnen dan minder goed even weg uit huis. Daarom is juist in deze tijd uw rol als omstander extra belangrijk.

Wat gebeurt er ?
Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, worden er allerlei maatregelen getroffen. Scholen zijn gesloten, er wordt opgeroepen om thuis te werken en evenementen en bijeenkomsten worden afgelast. Veel mensen maken zich zorgen en gezinsleden brengen meer tijd met elkaar door. Er kan een gespannen sfeer ontstaan en ook eventuele financiële zorgen nemen toe, hierdoor kan kindermishandeling en huiselijk geweld toenemen.

Wat kunt u doen ?
In deze tijd is het belangrijk om extra aandacht te hebben bij vermoedens van kindermishandeling en huiselijk geweld. Let op de signalen, ga in gesprek of vraag om advies en hulp als u zich zorgen maakt. Bel bij direct gevaar altijd 112. Gaat het niet goed in uw eigen gezin? Of bent u zelf slachtoffer van mishandeling? Dan kunt u via 0800-2000 bij Veilig Thuis Twente terecht voor advies en hulp.